2010. október 8., péntek

zöldséges rizseshús

Legszívesebben tarhonyásan csináltam volna , de erre nálunk senki nem vevő, és maradék rizs is volt bőven,úgyhogy rizseshús lett belőle. Régebben próbáltam többször , hogy a szaftban főzöm meg a rizst, de általában nagy leégés lett a vége- a szó átvitt és valódi értelmében is, úgyhogy azóta főtt rizst szoktam használni. Hogy ne legyen annyira unalmas, pároltam egy kis zöldség keveréket, és az is belekevertem.

Hozzávalók:

a pörkölthöz:

30-40 dkg sertés hús (jelenleg tarja volt az áldozat- de gondolom pulyka vagy csirkemellből is jó lett volna)
1 nagy fej , vagy 2 kisebb hagyma
pirospaprika, só, bors, fokhagyma granulátum,  őrölt kömény
paprika, paradicsom
olaj

 a többi:
kb. 50 kg főtt rizs

sárgarépa, karalábé, zöldbab, petrezselyemzöld, apróra vágott hagyma és némi olaj és víz a  párolt zöldséghez - de lehet borsó, karfiol, brokkoli vagy akár kész mexikói zöldség keverék is

Elkészítés:

Pörköltöt csináltam kuktában, a normálisnál több vízzel,és jó erősen fűszerezve mert később a rizs kicsit elveszi az ízét. Mikor elkészült belekevertem a főtt rizst, és az  előre megpárolt zöldségeket. Még egyszer kóstoltam-sóztam- fűszereztem,  és némi vízet adva hozzá visszazártam a kuktát, és láng elosztón-csendes tűzön újra felmelegítettem, hogy a rizs beszívja a szaftot.  Főzni már nemigen lehet mert leég az alja, de egy darabig érdemes a meleg láng elosztón hagyni és elzárni alatta  tüzet, hogy összepárolódjon.

Csalamádé vagy cékla kötelező hozzá! :-)

3 megjegyzés:

  1. kb. 50 kg főtt rizs ? Nem sok az egy kicsit? :D

    VálaszTörlés
  2. Fél kiló kész rizs szerintem nem sok, de lehet, hogy mi vagyunk nagyétkűek. :-)( tehát nem fél kg. nyers rizs megfőzve...)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...