Hozzávalók:
a pörkölthöz:
30-40 dkg sertés hús (jelenleg tarja volt az áldozat- de gondolom pulyka vagy csirkemellből is jó lett volna)
1 nagy fej , vagy 2 kisebb hagyma
pirospaprika, só, bors, fokhagyma granulátum, őrölt kömény
paprika, paradicsom
olaj
a többi:
kb. 50 kg főtt rizs
sárgarépa, karalábé, zöldbab, petrezselyemzöld, apróra vágott hagyma és némi olaj és víz a párolt zöldséghez - de lehet borsó, karfiol, brokkoli vagy akár kész mexikói zöldség keverék is
Elkészítés:
Pörköltöt csináltam kuktában, a normálisnál több vízzel,és jó erősen fűszerezve mert később a rizs kicsit elveszi az ízét. Mikor elkészült belekevertem a főtt rizst, és az előre megpárolt zöldségeket. Még egyszer kóstoltam-sóztam- fűszereztem, és némi vízet adva hozzá visszazártam a kuktát, és láng elosztón-csendes tűzön újra felmelegítettem, hogy a rizs beszívja a szaftot. Főzni már nemigen lehet mert leég az alja, de egy darabig érdemes a meleg láng elosztón hagyni és elzárni alatta tüzet, hogy összepárolódjon.
Csalamádé vagy cékla kötelező hozzá! :-)
Nyammi nagyon szeretem
VálaszTörléskb. 50 kg főtt rizs ? Nem sok az egy kicsit? :D
VálaszTörlésFél kiló kész rizs szerintem nem sok, de lehet, hogy mi vagyunk nagyétkűek. :-)( tehát nem fél kg. nyers rizs megfőzve...)
VálaszTörlés