A normál rakott krumplinak nálunk nincs nagy keletje, ezért csináltam így.
Elég sok apró krumplink volt, úgyhogy héjában főztem meg, hogy ne kelljen sokat vacakolni a hámozással. Valakinél olvastam a múltkor hogy tejjel locsolták meg a rakott krumplit, hogy szaftosabb legyen, így ez is került a "kevercsbe" amivel nyakon öntöttem, a sima tejföl helyett.
Hozzávalók:
- kb. 1 kg krumpli, héjában főzve
- 0,5 kg sertés darálthús
-1 hagyma, + 1 kisebb póréhagyma
-2 kisebb paradicsom
-zsálya, kakukkfű, fokhagymagranulátum,só, bors
-olaj
az öntethez:
( csak azért ilyen arányban , mert nem nagyon szeretik nálunk a tejfölt, nyugodtan lehet sokkal tejfölösebbre , vagy tejszínesebbre csinálni!)
- 1/2 doboz tejszín- lehet több is, nekem ez ki volt bontva
- 1 nagy kanál tejföl
- 1,5 dl tej
- 6-7 dkg reszelt sajt
- egy löttyintésnyi olaj
- só, bors, szerecsendió
Elkészítés:
Megy bele egy apróra vágott hagyma, és egy vékony karikákra vágott póré. A vége felé a kis kockákra vágott paradicsomot, és a zsályát- kakukkfüvet- fokhagymaport is hozzáadod.
- a főtt krumplit meghámozod, karikákra vágod.
- egy tűzálló tálat vékonyan kiolajozol, beleteríted a krumpli felét, kicsit megsózod
- mehet rá a darált hús
- aztán az öntet fele
- végül befeded a megmaradt krumpli szeletekkel, és ismét meglocsolod az öntettel.
- alufólia alatt forró sütőben jól átsütöd.
- a végén lehet még sajtot reszelni rá, és egy kicsit megpirítani. ( nekem ez most kimaradt)
Nagyon ötletes és finom, igazán guszta
VálaszTörlésSzia En 25 eve csak daralt hussal csinalom a rakott krumplit .Az egyeduli kulonbseg hogy en nem fozom meg a krumplit. Meghamozom es vekony karikara vagom vagy gyalulom - utanna jol lesozom egy 15 percre - ettol olyan hajlekony /rugalmas lesz .Megmosom es mehet is bele a retegekbe .
VálaszTörlésMary
Mary! Kipróbálom majd, köszi az ötletet!
VálaszTörlés