2010. október 25., hétfő

spekulatius- német karácsonyi keksz



A múltkor kaptunk  egy zacskó spekulatius kekszet, ami nagyon gyorsan el is fogyott. Ez egy fűszeres,  németföldön hagyományos karácsonyi keksz, mézeskalácshoz hasonló ízzel, de ropogós állaggal. Nálunk is lehet kapni a német -belga területekről importáló üzletekben.
Szóval kerestem receptet a  házi elkészítéshez. Amit nem tudok utánozni az a külseje , mert eredetileg különböző  szép formájú kekszeket csinálnak (pl. szélmalom,elefánt ) egy fából készült formával ami nekem persze nincs. A minták eredetileg bibliai  történeteket, és Jézus születését ábrázolták.
Nekem  maradtak a sima linzer kiszúróim, a  tetejüket próbáltam kicsit mintázni, hogy mégis legyen rajtuk valami érdekes. Ehhez - kéretik nem nevetni !- a gyerekek legójából csentem el egy nagyobb darabot. Ezzel mintáztam a szívek tetejét, amik nem igazán sikerültek jól, sülés közben összefolytak a kis pöttyök.   A  virágok már a duplóval készültek :-), ezek szebbek lettek. Ez végül is nem fontos, csak azért írtam le, ha valakit érdekel hogy miért nem simák a kekszek.

Találtam olyan receptet, ahol azt írják, hogy a tésztát a mézestésztához hasonlóan egy éjszakát a hűtőben kell hagyni. Nekem egyrészt "süthetnékem" volt, másrészt nem minden recept szólt így, úgyhogy ez pihentetés nélkül lett sütve. Egyszer majd megpróbálom a másik módszert is.


Hozzávalók:

- 50 dkg liszt
- 20 dkg puha vaj
- 2 tojás
- 1 evőkanál sütőpor
- 1 kiskanál vaníliakivonat vagy egy csomag vaníliás cukor
- 25 dkg barna cukor
- egy csipet só
- 2 kiskanál őrölt fahéj, 2 kiskanál őrölt szegfűszeg, 2 kiskanál őrölt kardamom és egy csipetnyi fehér bors

 Nálam annyi változott, hogy fűszer gyanánt  mézeskalács fűszerkeverék került bele, meg némi gyömbérpor. Valamint nagyon kicsi tojások voltak itthon, nem állt össze tészta , így tettem bele egy löttyintésnyi tejet is.


Elkészítés:

A tésztát összegyúrtam, kinyújtottam vékonyra. A tetejét kicsit meglegóztam- duplóztam :-) , aztán kiszúrtam a kekszeket.

160-170  fokon, légkeveréssel kb. 15 perc alatt megsülnek.

Finom lett, de nálam továbbra is a vajas keksz a kedvenc.

5 megjegyzés:

  1. Ez a Spekulatius nálunk is gyorsan fogyó dolog. Régóta gondolkoztam már rajta, hogy itthon kellene gyártani, de valahogy soha nem jutottam el addig, hogy keressek egy jól működő receptet. Örülök, hogy ráleltem egyre, és a fotónak hála, látom, hogy szuperül működik.:)
    Már érzem is az illatát!

    VálaszTörlés
  2. Meglegóztad :))))
    Nagyon guszta

    VálaszTörlés
  3. Én is kerestem a receptet régebben. Egyszer a Stahl is sütött valami hasonlót, de nála nem találtam. Ki fogom próbálni. A meglegózás megmosolyogtatott.

    VálaszTörlés
  4. Jajj, ilyet egyszer én is sütöttem, sőt egy időben sok kekszet sütöttem, de mi annyira rákaptunk a Bahlsen-re és a Győrire, főleg hogy nyereményjátékuk is van, hogy még a keksz recepteket is elhagytam. Köszönet ezért a "frissítésért". A spekulatius tényleg nagyon finom, és ajándékba is kiváló!

    VálaszTörlés
  5. Amiket én vettem, azoknak az aljára mandula lapocskákat sütöttek. Egyébként jó ötlet a minta. Eszembe jutott, hogy a gyerekkori toronyépítőm (különböző méretű egymásba rakató edénykék) alja állatmintás, azzal megpróbálom, az olyan mint egy mintanyomó fa.
    Köszi a receptet! Patrícia

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...