2010. október 18., hétfő

mumus a konyhában: grízgaluska


Mindenkinek megvan a saját "mumusa", ami soha nem sikerül, és ezért egy idő után inkább már nem is próbálkozunk vele.  Az enyém a piskóta sütés, de erről inkább majd máskor, most a grízgaluskáról akarok írni, ami tudom, hogy sokaknál tartozik a "mumus" kategóriába.
Mert ugye vagy szétfő, vagy rágós marad, vagy ami a legrosszabb: kívül mállik- belül kemény.
Pedig nagyon finom és a kicsit tartalmatlanabb leveseket nagyon feldobja (valamint mindkét gyerekem szereti, ami fontos szempont.)

Nekem azóta szokott sikerülni -  kb. 90 százalékos aránnyal- amióta egy  Polcz Alaine féle ötletet követek. Polcz Alaine-nek van egy remek szakácskönyve a Főzzünk örömmel . Nem kezdőknek való, mert rendhagyó módon nincsenek benne mennyiségek, és a receptek nagyon lazán, beszélgetős stílusban vannak megírva. Ajánlom mindenkinek, sok hasznos ötlet van benne a takarékos főzéshez.

Már én is sok módszert hallottam korábban: valaki arra esküszik hogy állni hagyja a masszát mielőtt főzi, valaki vajat tesz bele, valaki meg szódabikarbónát. Nekem az alábbi vált be:

- Nem keverem be előre a búzadarát és a tojást, csak közvetlenül főzés előtt és csak sót és borsot teszek bele

- Kb. ilyenre keverem, ha benyomom a villával kicsit ott marad a nyoma, de nem markánsan:



- Nem túl nagy - kb. villányi hosszúságú- galuskákat szaggatok a főzővízbe- ami szintén sózva -borsozva kerül forralásra.


- Hagyom hogy a galuskák forrjanak kicsit, amikor kezdenek feljönni a víz tetejére , akkor finoman átkeverem, hogy ami esetleg leragadt az edény aljára az is feljöjjön.

- Ezután egy kisebb pohárnyi  hideg vizet öntök az egészhez, amitől leáll a víz forrása, visszaveszem a lángot legalacsonyabbra, fedőt teszek rá, és hagyom hogy ezúttal lassan forrjon fel. Utána csendesen főzöm még egy kicsit.

- Ha nagyon forrna tegyél alá láng elosztót, vagy akár zárd el alatta a villanytűzhelyt. Amikor már csak kicsit  kemény a közepén, el szoktam zárni alatta  tüzet, és hagyom fedő alatt állni.


-Mindig külön vízben főzöm ki, és csak a tányérba szedem, mert elissza minden leves levét egy idő után, meg zavaros is lesz tőle .


Remélem neked is sikerül, írd meg a tapasztalataidat!

4 megjegyzés:

  1. A piskóta nekem is egy örök mumus!
    Nagyon szép lett a grízgaluskád :)

    VálaszTörlés
  2. Én már nem mondok semmit. Nekem még mindig mumus a grízgaluska. De örülök, hogy neked sikerült :)

    VálaszTörlés
  3. Én tegnap sikeresen szétfőztem :) , belefeledkeztem az ökörszembe :))) .

    VálaszTörlés
  4. Egy életem, egy halálom kipróbálom...

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...