2010. november 3., szerda

kefíres pogácsa és perec


Bellynél találtam ezt a receptet, egy kiló liszthez szólt a recept, amin kicsit eltűnődtem, hogy nem lesz e sok.... hát nem lett, ami megmaradt azt mikróban kicsit meglangyosítva szépen megettük másnap. A gyerekeknek nagyon tetszettek a perecek, amik csak a gyorsaság kedvéért készültek a kiszúrás után megmaradt tésztából.

hozzávalók:

-1 kg liszt
-25 dkg margarin
-1 tojás
-1 nagy pohár kefír
-só
-10 dkg reszelt sajt a tésztához +  kb. 15 dkg a szóráshoz
- 5 dkg élesztő
- kevés langyos tej és cukor az élesztő felfuttatásához

elkészítés :

1. az élesztőt belemorzsolod a langyos cukros tejbe, és kb 10-15 percre félreteszed

2. a lisztet elmorzsolod a margarinnal, a reszelt sajttal, és a sóval

3. a felfuttatott élesztőt és a tojást is hozzáadod , alaposan összegyúrod

4. a tésztát langyos helyen letakarva egy órát keleszted

5. utána kb. 1,5 ujjnyi vastagra nyújtod és kiszúrod egy pogácsa kiszúróval vagy  pohárral

6. a tetejét tojással, vagy tejjel,  esetleg sós tejföllel lekened, és megszórod reszelt sajttal

7.170-180 fokon sütöd kb. 15 percig, a pogácsák nagyságától függően

8 megjegyzés:

  1. Ildi, mi van, ha nekem nincsen friss elesztom?

    VálaszTörlés
  2. Egy nagy doboz kefir az hány ml? Mert lehet kapni 350, 400, 450 és 500 ml.-es kiszerelésben is...?
    Eri

    VálaszTörlés
  3. Margit! Ha porélsztőd van akkor a liszttel keverd össze, langyosíts meg kb. 1/2 dl tejet pici cukoral, és ezt is add a többi hozzávalóhoz. Az élesztőnek némi cukorra és melegre van szüksége, hogy dolgozni tudjon, ezért kell langyosítani a tejet, és a kelesztés ideje alatt is meleg helyre tenni a tálat.
    (A porélesztőből van 1/2 és 1 kg liszthez való, erre kell figyelni. )

    Bianka :-) Én meg a tegnapi habos sütidet kóstolnám meg!

    VálaszTörlés
  4. Névtelen!
    Ez nagyon jó kérdés, azért írtam így, mert így volt az eredeti recptben.Nekem 375 ml-es volt itthon, de már én is gondolkodtam rajta, hogy miért van ennyi fajta. Régen 2 dl volt a kicsi, manapság már nem biztos....

    VálaszTörlés
  5. Margit, mostlátom ki vagy... bocs , hogy értekezést írtam neked az élesztőről...
    Nálatok milyen élesztőt lehet kapni? Itthon van Oetker ami 1/2 kg liszthez jó, és van Haas ami 1 kg liszthez jó.

    VálaszTörlés
  6. Ildi, nem tudom, mennyi liszthez jo ez az eleszto (7g egy tasak), nem irjak, Allinson Easy Bake Yeast, de van itt egy recept a zacsko hatuljan, itt 650g Strong White Flour-hoz ir egy tasak elesztot. Megnezem majd az orosz boltban, hatha van nekik friss elesztojuk vagy Oetker szarazeleszto. Legnagyobb oromomre vegre arulnak az orosz boltban tarhonyat. ;-) Eddig otthonrol hozattam vagy hoztam magamnak.

    VálaszTörlés
  7. Jaj, es kefir hianyaban mi a helyzet?

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...