2010. november 9., kedd

kifli kelesztés nélkül

Szóval ez a tegnapi kifli receptje, amit Évánál  és lúdanyónál is láttam már.
Nekem nincs kenyérsütőm, úgyhogy kézzel dagasztottam amíg meg nem untam- az eredeti recept szerint 5 percig kell gyúrni. Aztán 16 körcikkre vágtam és már sütöttem is. Nem fért rá egyszerre a sütő lemezre, úgyhogy ami másodjára került a sütőbe az azért sokkal szebb lett. Szóval ha  kézzel csinálod és nem is hagyod  kelni, azért formázás után , talán érdemes  negyedórát várni mielőtt sütni kezded.
Tettem bele egy kis teljes kiőrlésű lisztet is, aztán vártam, hogy reklamálni fognak a "fogyasztók" , de szó nélkül megették szerencsére.

Hozzávalók:

- 60 dkg liszt ( ebből  10 dkg teljes kiőrlésű volt)
- 4-4,5 dl tej langyosan
- 3 dkg élesztő
- 1 evőkanál cukor
- 5 dkg  puha vaj
- 2 teáskanál só
- tojás vagy cukros tej a kenegetéshez
- esetleg sajt a tetejére- de ez el is maradhat

Elkészítés

1, az élesztőt felfuttatod a meglangyosított cukros tejben- vagy a porélesztőt összekevered a liszttel

2, hozzáadod a többi hozzávalót, és simára dagasztod, kb. 5 percig

3, a sütőt melegítsd elő 180 fokra

4, Én egy nagy  körlappá nyújtottam , és ezt 16 körcikkre vágtam . A cikkeket kicsit még széltében tovább nyújtottam  hogy ne legyen annyira "hegyes" a körcikk. Aztán vastagabb része felől feltekertem kifli alakúra.

5- tejjel kentem meg, és megszórtam sajttal

6, kb 15 perc alatt megsült

9 megjegyzés:

  1. Jók lettek! Én is csináltam már úgy hogy 1,5 dkg élesztőt tettem bele és rendesen megkelesztettem, formáztam és újra kelesztettem. Csak ezután sütöttem.Ezzel a módszerrel sokkal jobban megkeltek. Egyébként a spirális dagasztókarral pár perc alatt megvan a dagasztás. Persze ha edzés gyanánt fogja fel az ember a konyhai munkát!

    VálaszTörlés
  2. Hát az edzés az rám fér... de inkább az a helyzet, hogy a kézi turmixom már nagyon halódik, így sűrűbb dolgokat nem merek vele keverni, marad a kéz. Finom volt, biztosan máskor is megcsinálom !

    VálaszTörlés
  3. Megkérdezhetem, hogy hol lehet kapni olyan jópofa tea(tojás)házikót :-))
    A kifli is szuper...bocs, hogy nem ezzel kezdtem:-))

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szuperek ezek a kiflik, es meg kenyersuto gepem is van! Csak tavaly karacsonyi lekvarfozesnel lecsapta a biztositekot a gep, es azota se mertem kiprobalni, hogy vajon akkor most muodik vagy sem! Pedig nagy szuksegem lenne a dagaszto, keleszto programjara, mert a csuklom nem birja a dagasztast.

    VálaszTörlés
  5. Köszi lányok!

    Nekem sem ment 5 percig a dolog, szerintem hamarabb meguntam, pontosabban a csuklóm :-)

    szmari! A házikót nagyon régen ajándékba kaptam, de szerintem teás boltokban talán találsz hasonlót.

    VálaszTörlés
  6. Köszi!
    Ráállítom a család mobil tagjait...nálunk nincs sajna teás bolt...de nem adom fel :-))

    VálaszTörlés
  7. Nagyné Szőke Csilla2010. november 11. 20:00

    Mi is imádjuk , bár túl gyakran nem kerülhet asztalra /semmi/ - vetés forgó van :) Finom kenhető ,puha sajtot kenek bele .

    VálaszTörlés
  8. Csilla!
    Ez jó ötlet, biztosan finom!

    Talán lúdanyónál olvastam,hogy egy darab csokival a közepén is szokták sütni, mint a croissant.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...