Nekem nincs kenyérsütőm, úgyhogy kézzel dagasztottam amíg meg nem untam- az eredeti recept szerint 5 percig kell gyúrni. Aztán 16 körcikkre vágtam és már sütöttem is. Nem fért rá egyszerre a sütő lemezre, úgyhogy ami másodjára került a sütőbe az azért sokkal szebb lett. Szóval ha kézzel csinálod és nem is hagyod kelni, azért formázás után , talán érdemes negyedórát várni mielőtt sütni kezded.
Tettem bele egy kis teljes kiőrlésű lisztet is, aztán vártam, hogy reklamálni fognak a "fogyasztók" , de szó nélkül megették szerencsére.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt ( ebből 10 dkg teljes kiőrlésű volt)
- 4-4,5 dl tej langyosan
- 3 dkg élesztő
- 1 evőkanál cukor
- 5 dkg puha vaj
- 2 teáskanál só
- tojás vagy cukros tej a kenegetéshez
- esetleg sajt a tetejére- de ez el is maradhat
Elkészítés
1, az élesztőt felfuttatod a meglangyosított cukros tejben- vagy a porélesztőt összekevered a liszttel
2, hozzáadod a többi hozzávalót, és simára dagasztod, kb. 5 percig
3, a sütőt melegítsd elő 180 fokra
4, Én egy nagy körlappá nyújtottam , és ezt 16 körcikkre vágtam . A cikkeket kicsit még széltében tovább nyújtottam hogy ne legyen annyira "hegyes" a körcikk. Aztán vastagabb része felől feltekertem kifli alakúra.
5- tejjel kentem meg, és megszórtam sajttal
6, kb 15 perc alatt megsült
Jók lettek! Én is csináltam már úgy hogy 1,5 dkg élesztőt tettem bele és rendesen megkelesztettem, formáztam és újra kelesztettem. Csak ezután sütöttem.Ezzel a módszerrel sokkal jobban megkeltek. Egyébként a spirális dagasztókarral pár perc alatt megvan a dagasztás. Persze ha edzés gyanánt fogja fel az ember a konyhai munkát!
VálaszTörlésHát az edzés az rám fér... de inkább az a helyzet, hogy a kézi turmixom már nagyon halódik, így sűrűbb dolgokat nem merek vele keverni, marad a kéz. Finom volt, biztosan máskor is megcsinálom !
VálaszTörlésNagyon guszta a kép is
VálaszTörlésMegkérdezhetem, hogy hol lehet kapni olyan jópofa tea(tojás)házikót :-))
VálaszTörlésA kifli is szuper...bocs, hogy nem ezzel kezdtem:-))
Nagyon szuperek ezek a kiflik, es meg kenyersuto gepem is van! Csak tavaly karacsonyi lekvarfozesnel lecsapta a biztositekot a gep, es azota se mertem kiprobalni, hogy vajon akkor most muodik vagy sem! Pedig nagy szuksegem lenne a dagaszto, keleszto programjara, mert a csuklom nem birja a dagasztast.
VálaszTörlésKöszi lányok!
VálaszTörlésNekem sem ment 5 percig a dolog, szerintem hamarabb meguntam, pontosabban a csuklóm :-)
szmari! A házikót nagyon régen ajándékba kaptam, de szerintem teás boltokban talán találsz hasonlót.
Köszi!
VálaszTörlésRáállítom a család mobil tagjait...nálunk nincs sajna teás bolt...de nem adom fel :-))
Mi is imádjuk , bár túl gyakran nem kerülhet asztalra /semmi/ - vetés forgó van :) Finom kenhető ,puha sajtot kenek bele .
VálaszTörlésCsilla!
VálaszTörlésEz jó ötlet, biztosan finom!
Talán lúdanyónál olvastam,hogy egy darab csokival a közepén is szokták sütni, mint a croissant.