2010. november 2., kedd

akple kple gbametadi- ghánai szardínia vacsora



Nagyon szeretem ezt az ételt,  mert amellett hogy gyors és olcsó,  jóformán főzni sem kell. Az egyetlen hátránya, hogy nehezen tudom abbahagyni, és néhány óra múlva még mindig úgy érzem magam mint a mesebeli farkas aki felfalta a kecske gidákat.

Mi van a képen?  Magyar ember meg nem mondja , ha még nem evett ilyet.

Az a fehér gombóc búzadarából van, eredetileg kukorica lisztből csinálják, és akple a neve , de az itt élő ghánaiak felfedezték a búzadarát és  inkább ezt használják. Sós , leveskockás vízben főzve készül de én soha nem vállalkozom az elkészítésésére, mert férfi erő kell hozzá, jó  sűrűre kell főzni, sok keveréssel, a végén pedig  egy vizes tányérban kicsit dobálgatva formázzák ilyen szépre.

A szaft - gbametadi - hidegen készül. Összevágott hagymát először csípős paprikával turmixolunk- jelen esetben Erős Pista került bele. Aztán megy hozzá friss paradicsom, és  némi só.  A férjem szerint lényeges, hogy először külön turmixoljuk a hagymát és a paprikát, és csak aztán kerüljön bele a paradicsom.

Aztán kibontunk  személyenként egy  olajos szardíniát  egy tálra tesszük  és nyakon öntjük  a szósszal. Már lehet is enni, jobb kézzel kis gombócokat formálva a búzadarából, és azzal kanalazva a szaftot és a halat. (A bal kezet  nem használják  evésre , mert az a  hagyomány szerint hátsófelünk törlésére szolgál)

Eredetileg persze nem szardíniát  esznek  a szafttal hanem friss sült halat, vagy más grillezett húst, így főleg a nyári grillpartikon bátran lehet vele próbálkozni.

Aki szereti a szardíniát és a csípős ízeket,  annak meg bátran ajánlom így kompletten az egészet, meglepően finom , egyszerű és főleg laktató.

Hozzávalók:

akple

-búzadara
-víz
-só, 1 leveskocka

gbametadi

-2 közepes hagyma
- friss chili vagy 2 kávéskanál Erős Pista
-2 -3 paradicsom
-só




5 megjegyzés:

  1. Hu, ez nagyon jól hangzik! Mindenképpen ki fogom próbálni :)

    VálaszTörlés
  2. ez az akple nekem ugyanannak tunik, amit a kenyai barataim ugali neven foztek
    [ok amugy nem tertek at buzadarara, vettek feherkukoricadarat jo dragan az azsiai boltokban, nem is nagyon ertettem, miert nem probalnak vmi olcsobb verziot kitalalni]

    VálaszTörlés
  3. Igen, más helyeken is használnak ilyen jellegű "köretet". A búzadarás változat jól bevált, a nálunk járt rokonok akik európa más részein és amerikában laknak sajnálkoztak , hogy náluk nincs búzadara.

    VálaszTörlés
  4. Az akple Tanzániában és Nigériában is ismert és kedvelt köret, bár milyen néven azt nem tudom. Tanzániai ismerőseim sima sós vízben főzik ki, ettem már ilyet nagy baráti vacsorákon:)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...