2011. április 23., szombat

Húsvéti ajánlat

Bevallom láttam már másnál a játékot és gondolkodtam, hogy válogatok húsvétra a receptekből, aztán úgy döntöttem, nem sok ide passzoló ételem van a blogon. Most viszont konkrét felkérést kaptam Mozzarellitől, így még egyszer nekifutok a feladatnak :-) !

Továbbadni viszont mindenkinek szeretném, akinek így a finisben van még egy kis ideje válogatni a már megjelent receptjei közül 5-10 darabot amit húsvétra ajánlana elkészíteni.
Az én ajánlatom főleg a desszertekben bővelkedik, vendégváró falatokat nemigen tudok felmutatni.A főételek inkább a családi közös étkezésekhez valók, de azért fogyasszátok egészséggel, és minden bloggertársnak és olvasónak kívánok békés, csendes és napfényes ünnepet!

Kicsit lehet a húsvéthoz formálni az ételeket, pl. a Fantázia torta tetejét megszórnám zöld ételfestékkel színezett kókuszreszelékkel, ami úgy nézne ki mint a zöld fű, és színes tojásdrazsékat ületenék rá.:-)  A reteksalátába pedig kerülne vékony csíkokra vágott  hónapos retek is, ami a szép piros színével díszítene.

KAPROS SZÓSZOS HAL
TÖLTÖTT CSIRKECOMB
BACONOS CSIRKE
SAJTOS KUKORICÁS RETEKSALÁTA
FANTÁZIA TORTA


" A MINDEN ALKALOMRA JÓ" SAJTOS SÜTI
BOCI SÜTI
BRIÓS
SAJT TORTA

2011. április 22., péntek

kávés-vaníliás pohárkrém


Gyors, könnyű desszert, váratlan vendégek betoppanása esetén is használható, csak azt tart némi ideig amíg kihűl a puding.


Hozzávalók:

- 2 csomag főzős vaníliapuding
- 3 bögre tej
- néhány kanál cukor
- 2 kávékanál nescafé+ egy ujjnyi meleg tej az  feloldásához
- 1 mokkáskanál cukrozatlan kakaópor
-1 kis doboz cukrozott Hulala

Elkészítés:

-megfőztem a két csomag pudingot a 3 bögre tejjel, kicsit  édesítettem, majd 2 edénybe szétosztottam

- az egyik adaghoz hozzákevertem a kakaóport, és az előzőleg már elkészített és kihűlt kávét és egynemű krémmé kevertem

- mindkét pudingot időnként megkeverve kihűtöttem

- a Hulalát kemény habbá vertem, majd kb a 2/3 részét a két pudinghoz kevertem , kettéosztva ( a maradékot lehet diszítésre használni)

- pohárba  rétegeztem a kétfajta krémet, és behűtöttem fogyasztás előtt

2011. április 10., vasárnap

citromos-mákos süti- tanulságokkal



Hát igen, ne kezdjünk sütni ha nem jó a kedvünk. Nekem nem volt jó, egyrészt szombat volt, amikor van időm és alkalmam eltűnődni elcseszett viszontagságos életem hibáin és gondjain, ezt tetézte a viharos szél ami jobb napokon is kiborít, valamint egy péntek este kézhez kapott levél, rossz hírekkel.

Amikor elkezdtem csinálni a sütit, megint szidtam magam, hogy miért nem hoztam magammal a nagyon egyszerű de annál praktikusabb digitális konyha mérlegem, mert anyu negyven éves Anita nevű darabja már csak dísznek jó. Aztán nem verődött fel  a tojás fehérje..., amiben szintén volt részem, mert elvileg hiába vagyok konyhatündér, gyakorlatilag csak került bele a sárgájából, ami persze nem tett jót a dolognak.

 Végül pedig kihagytam a lekvárt a tésztahurkák alól , így egy merész és kísérleti módszerrel a mákos réteg tetejére kentem...

A végeredmény így sem lett rossz, ha  pedig az eredeti változatra vagytok kíváncsi megtaláljátok: Edónál
Az enyém teljesen máshogy néz ki, valószínűleg a tepsim volt kisebb. Finom, puha, jó mákos és  pikánssá teszi a citrom és a lekvár savanykás íze- ajánlom mindenkinek!

Hozzávalók:

tészta:

- 40 dkg liszt
-16 dkg porcukor
- 16 dkg margarin
- 5 tojás sárgája
- 1/2 sütőpor
-csipet só
-némi tej

 máktöltelék:

- 20 dkg mák -( elvileg darálatlan- nekem csak darált volt itthon )
-20 dkg porcukor
- 5 tojás fehérje
-1 citrom leve és héja

- + savanykás lekvár- jelen esetben meggy

csoki máz: 

én a bevált régit használtam:
- 10 dkg vaj
-10 dkg cukor
- 2 kanál kakaó por
- 1 kanál tej


Elkészítés:

- a tészta hozzávalóiból puha tésztát gyúrunk, betesszük a hűtőbe pihenni

- a tojás fehérjéket elkezdjük felverni, mikor már habos kisebb adagokban hozzáadjuk a cukrot- mákot- citromlevet és reszelt citrom héjat

- a tésztát 3 egyenlő részre osztjuk

- egy részt kinyújtunk és a kivajazott tepsi aljába tesszük,( az enyém 20x34 cm -es volt) megkenjük lekvárral ( elvileg , ugye :-)  )

- a 2. tészta részt ujjnyi rudacskákra sodorjuk, és a tepsiben keresztben  tesszük az első tészta rétegre.

- megkenjük a mákos masszával majd beborítjuk a 3. kinyújtott tészta adaggal

- a tetejét megszurkáljuk villával, és 40-50 percig sütjük

- ha kihűlt bevonjuk a csoki mázzal

- tálalás előtt úgy szeleteljük, hogy érvényesüljenek a tésztahurkák- tehát a számomra normális logikával ellentétesen a tepsi hosszabb oldalára merőlegesen

2011. április 2., szombat

vaníliakrémes kifli


A képeimet böngészve találtam egy nem "publikált"  finomságot, ami nem más mint  Tücsökbogár  vaníliakrémes kiflije.

Ritkán fogok bele ilyen kicsit munkásabb sütibe, de finom, megéri az energiabefektetést. . A formázással nekem voltak gondjaim, nemcsak kiflik, hanem batyuk és mindenféle amorf formák is születtek a tésztából a  gyakorlatlanságom eredményeképpen, de bármilyen formában finom volt.

Tücsökbogárnál szép képekkel illusztrált receptet találtok hozzá, így én nem írom le mégegyszer, lapozzatok át hozzá. :-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...