2011. április 10., vasárnap

citromos-mákos süti- tanulságokkal



Hát igen, ne kezdjünk sütni ha nem jó a kedvünk. Nekem nem volt jó, egyrészt szombat volt, amikor van időm és alkalmam eltűnődni elcseszett viszontagságos életem hibáin és gondjain, ezt tetézte a viharos szél ami jobb napokon is kiborít, valamint egy péntek este kézhez kapott levél, rossz hírekkel.

Amikor elkezdtem csinálni a sütit, megint szidtam magam, hogy miért nem hoztam magammal a nagyon egyszerű de annál praktikusabb digitális konyha mérlegem, mert anyu negyven éves Anita nevű darabja már csak dísznek jó. Aztán nem verődött fel  a tojás fehérje..., amiben szintén volt részem, mert elvileg hiába vagyok konyhatündér, gyakorlatilag csak került bele a sárgájából, ami persze nem tett jót a dolognak.

 Végül pedig kihagytam a lekvárt a tésztahurkák alól , így egy merész és kísérleti módszerrel a mákos réteg tetejére kentem...

A végeredmény így sem lett rossz, ha  pedig az eredeti változatra vagytok kíváncsi megtaláljátok: Edónál
Az enyém teljesen máshogy néz ki, valószínűleg a tepsim volt kisebb. Finom, puha, jó mákos és  pikánssá teszi a citrom és a lekvár savanykás íze- ajánlom mindenkinek!

Hozzávalók:

tészta:

- 40 dkg liszt
-16 dkg porcukor
- 16 dkg margarin
- 5 tojás sárgája
- 1/2 sütőpor
-csipet só
-némi tej

 máktöltelék:

- 20 dkg mák -( elvileg darálatlan- nekem csak darált volt itthon )
-20 dkg porcukor
- 5 tojás fehérje
-1 citrom leve és héja

- + savanykás lekvár- jelen esetben meggy

csoki máz: 

én a bevált régit használtam:
- 10 dkg vaj
-10 dkg cukor
- 2 kanál kakaó por
- 1 kanál tej


Elkészítés:

- a tészta hozzávalóiból puha tésztát gyúrunk, betesszük a hűtőbe pihenni

- a tojás fehérjéket elkezdjük felverni, mikor már habos kisebb adagokban hozzáadjuk a cukrot- mákot- citromlevet és reszelt citrom héjat

- a tésztát 3 egyenlő részre osztjuk

- egy részt kinyújtunk és a kivajazott tepsi aljába tesszük,( az enyém 20x34 cm -es volt) megkenjük lekvárral ( elvileg , ugye :-)  )

- a 2. tészta részt ujjnyi rudacskákra sodorjuk, és a tepsiben keresztben  tesszük az első tészta rétegre.

- megkenjük a mákos masszával majd beborítjuk a 3. kinyújtott tészta adaggal

- a tetejét megszurkáljuk villával, és 40-50 percig sütjük

- ha kihűlt bevonjuk a csoki mázzal

- tálalás előtt úgy szeleteljük, hogy érvényesüljenek a tésztahurkák- tehát a számomra normális logikával ellentétesen a tepsi hosszabb oldalára merőlegesen

5 megjegyzés:

  1. Ezt én is megcsinálom! Életemmel kapcsolatban hasonló gondolataim nekem is támadnak! :S
    Sajna erre legfeljebb a csokoládé segít!! :D:D:D

    VálaszTörlés
  2. Ha nem írod, hogy nem ilyen, akkor is tetszett volna! :o) Jól néz ki és biztos finom is.

    Nem tudom, mi van a levegőben, de a rossz hírek a széllel jönnek?

    VálaszTörlés
  3. Ezt el fogom készíteni, biztosan nagyon finom lehet és jól is néz ki.!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...