2010. november 26., péntek

a pörkölt dícsérete


Hogy a képen nem pörkölt van? És a pörkölt elavult, ósdi és nem egészséges?  (És és-el nem kezdünk mondatot, tudom :-))

Szóval, szerintem a pörkölttel nincs semmi baj.

Nem fontos egyszerre megenni belőle fél kilót, egy fél kenyérrel, nem fontos zsíros húsból csinálni, és amitől nagymamám mindig elképed: lehet olajjal főzni nem zsírral. És igenis finom.

De ami a legjobb benne, hogy sok  egyéb ételt lehet belőle csinálni, hiszen sok rakott és egyéb fogás "alaphangját" adja. Ha nem csontos húsból van akkor jó tűri a fagyasztást is.  Én mostanában azt szoktam csinálni, hogy egyszerre főzök egy nagy adagot sertés lapockából vagy tarjából, és ezt variálom. Kisebb adagokra osztva le is lehet fagyasztani, és szükség esetén előkapni a hűtőből.
Időhiánnyal küzdő sorstársaimnak is megváltás lehet néha találni egy-egy ilyen elfeledett dobozt a mélyhűtőben :-)

Gondolom ugyanígy működne csirkemellből is, de ahol "férfiember" van a háznál, ott ez ritkán nyerő. A marhapörkölttel viszont nekem vannak gondjaim: szerintem nagyon jó csirke és sertéspörköltöt csinálok, de a marha az valahogy nem megy, abból anyukámé az igazi. 

Mi készülhet belőle?

-Gulyásleves, palócleves, tárkonyos raguleves

-Rakott- karfiol, -brokkoli, -zöldbab, -kel vagy -savanyú káposzta

-A képen látható tarhonyás- krumplis hús, székelykáposzta, rizseshús, tejfölös-paprikás csirke.

-Mindenféle improvizált szószos dolog, zöldségekkel, tejszínnel-tejföllel tuningolva...

-Szoktam összekeverni lecsóval és babbal - ennek még nevet sem adtam :-)

1 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...