2010. szeptember 15., szerda

fagyasztott "vegeta"és egy kis kert

Amíg net nélkül lézengtem nyáron, kerültek  a kamrapolcra is télre való finomságok,ezekről jobb lett volna akkor írni. Tettem el némi lecsót, csalamádét , pizza szószt, borkénes vegyes savanyúságot, ha valakit érdekel valamelyiknek a receptje, szóljon és leírom.
Amit aktuálisabbnak tartok most, az a fagyasztás, ilyenkor igyekszem minél többet fagyasztani petrezselyem és zeller zöldből, kaporból, bazsalikomból.
Paprikát és paradicsomot néhány éve úgy szoktam a fagyasztóba tenni, hogy apró kockákra vágom , jól megsózom, összekeverem, és egy műanyag dobozba teszem. A sótól nem tud annyira megfagyni mint normál esetben, és így ha a főzés elején kiveszem a hidegből akkor viszonylag egyszerűen ki lehet "jégcsákányozni" belőle egy -egy darabot.Pörköltökbe, egytálételekbe sokkal finomabb mint a télen vásárolt üvegházi, az áráról nem is beszélve!
Amit szintén így szoktam eltenni az egy vegeta -pótló keverék. Annyi vízzel , hogy turmixolni tudjam, összekutyulok sárga és fehérrépát, zellert, karalábét,sok  petrezselyem és zellerzöldet, kevés paradicsomot , paprikát, karfiolt . Szintén jól megsózom, és pépesre turmixolva, kisebb dobozokban lefagyasztom. Levesekbe, szószos ételekbe teszem télen. A mennyiségek nincsenek kőbe vésve, a sárga és fehérrépából, zellerből és a zöldekből legyen benne a legtöbb, paprika, karfiol, paradicsom, estleg paszternák kevesebb. Egyik évben kelbimbót is tettem bele.
Természetesen mindkét esetben vigyázz, mert kevesebb só kell az ételbe ha ezeket használod fel az ízesítésnél!

Egyéb fagyasztási ötletek:


Kicsit az elhanyagolt kertről :
sok teendő nincs mostanában, ha az idő is jó lenne akkor lehetne élvezni a még nyíló virágokat.


Renegeteg pók van idén, hatalmas hálókat csinálnak mindenfelé. Egyik reggel   köd volt, és a hálókra rakódott vízcseppektől láthatóvá vált az összes pókháló, és a hosszú rögzítőfonalaik, nagyon érdekes volt. ( Mondjuk én nem félek tőlük, az arachnofóbiások lehet hogy nem élvezték volna a látványt.)



A dísztökök lassan színesednek:

5 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek a képek:) A fagyasztott vegeta ötletet köszönöm, idén csinálni fogok én is.

    VálaszTörlés
  2. Milyen jó tippek a fagyasztáshoz! :o)

    VálaszTörlés
  3. Igen, a pókinvázió nekem is feltűnt anyáék kertjében, rengeteg van belőlük. Én sem félek tőlük, de azért a gyerekek igen, és így inkább nem mennek annyira a kertben.
    A "vegeta" ötlet nekem is nagyon tetszik, anno általános iskolában mi is csináltunk vmi hasonlót, de az üvegbe tettük és jó sokáig elállt, már sajnos nem tudom, mit és hogy kellett, ezért is örülök most annyira a te receptednek.

    VálaszTörlés
  4. Dzsin!

    Fagyasztás nélkül ha jól tudom úgy lehet eltenni "vegetát", hogy reszeled a zöldségeket, és főleg nem nagy víztartalmú gyökérzöldségek kerülnek bele. 1 kg zöldséghez 20-30 dkg sót kell adni. Nekem a reszelgetés nem tetszett, így inkább turmixoltam :-)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...