Ez egy Stahl Judit féle süti az egyetlen édesség aminek a férjem is örülni szokott. A körtének most szezonja van, úgyhogy még időszerű is. Egyszer megpróbáltam almával is, de körtével tényleg finomabb, pedig én nagy almáspite rajongó vagyok.
Hozzávalók:
a tésztához:
10 dkg puha vaj
5 dkg cukor
1 tojás
1 citrom héja
20 dkg liszt
pici sütőpor
(gyömbér)
a körtéhez:
3 dkg vaj
kb. 1 dl akácméz
néhány keményebb körte -kb. 40 dkg
1. a tésztához először habosra kevered a cukrot és a vajat, aztán mehet bele a tojás, a citromhéj , sütőpor, apránként a liszt. Én szoktam beletenni egy kis szárított gyömbért is. Puha tésztát gyúrsz belőle, és beteszed a hűtőbe.
2. Én egy kerek jénai tálban szoktam sütni, de lehet olyan tortaformában is amit nyílt lángra lehet tenni. Erre azért van szükség, mert a mézet és a vajat össze kell olvasztani, és barnás színűre karamellizálni, kis lángon kevergetve. (Közben habzani szokott, de ez majd eltűnik miközben kihűl.) Szóval ha szép barna, akkor elzárod alatt a tüzet és hagyod kicsit hűlni.
3. A körtéket meghámozod, kiszeded a magházukat és vékonyra szeleteled. A szeleteket legyezőszerűen körbe rendezed a kihűlt karamellrétegen. A sütőt 200 fokra elkezded előmelegíteni.
4. A tésztát 1-2 centivel nagyobb körlappá nyújtod mint a forma, és ráhelyezed a körte tetejére, a túllógó szélét kicsit benyomkodod a körteszeletek mellé.Én egy kicsit meg szoktam szúrkálni a tésztát egy villával.
5. 25 percig sütöd amíg a tészta aranybarna lesz.
6.Kicsit hagyod hűlni, majd a forma aljára szorítasz egy tálcát vagy kellően nagy tányért, és kifordítod rá a körtetortát.
7. Lehet fokozni az élvezetet tejszínhabbal, vaníliafagyival, de magában is nagyon jó. :-)
nagyon tuti :)
VálaszTörlés