2010. szeptember 27., hétfő

birslekvár



Nem szoktam gyakran lekvárt főzni, főleg azért mert a sárgabarack a kedvencem, és ahhoz mostanában nehéz hozzájutni. Viszont idén szépen termett a birs a kertben, így ebből mégis lekvár lett. A birsben az is jó, hogy magától is zselés állagú, így nem tettem bele csak cukrot,  meg némi sima almát. A fedél alá tettem befőzőfóliát, aztán a forró lekvárral töltött üvegeket néhány percre fejre állítottam. Remélem tényleg eláll így, mert igyekeztem nem túl cukrosra csinálni.
Egy üvegnek nem zárt teljesen jól a teteje, és nem is lett teljesen tele, úgyhogy ez tegnap már kibontásra került, és a palacsintában végezte. :-)  Nekem ízlett, ha szereted a fanyarabb lekvárokat akkor próbáld ki!

Maradt még néhány darab birs a bokron, ezt majd fordított arányban- sok alma kevesebb birs- szeretném megfőzni lekvárnak. Esetleg egy kis fahéjjal ? Na majd meglátom ...
Szóval így csináltam:

hozzávalók:

1,60 kg birs  ( tisztán mérve)
40 dkg  alma  (tisztán mérve)
50 dkg cukor

elkészítés:

1, A gyümölcsöket megmostam, kicsumáztam ,héjastul összekockáztam
2, Kicsi vizet hozzáadva felfőztem
3, Amikor kicsit már szétesett a gyümölcs, hozzáadtam a cukrot és botmixerrel összeturmixoltam.
 Visszatettem főni, kevergetve- hogy ne égjen le- főztem még egy darabig, aztán forrón az üvegekbe mertem
4,A fedél  alá befőzőfóliát tettem, aztán lezárás után fejre fordítottam az üvegeket.
5, Száraz dunsztban hagytam kihűlni


2 megjegyzés:

  1. Bevallom lekvárként még nem ettem, mert nem voltunk birsevő család. Olyan az íze, mint a sajt?

    VálaszTörlés
  2. A sajtba nagyon sok cukrot tesznek, a lekvár hasonló ízű, de fanyarabb.(bár lehet bele több cukrot is tenni) Szerintem finom, amikor gyerek voltam , anyu vett mindig a "Nagymamama lekvárjából" birset, azt nagyon szerettem.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...