Nem szoktam gyakran lekvárt főzni, főleg azért mert a sárgabarack a kedvencem, és ahhoz mostanában nehéz hozzájutni. Viszont idén szépen termett a birs a kertben, így ebből mégis lekvár lett. A birsben az is jó, hogy magától is zselés állagú, így nem tettem bele csak cukrot, meg némi sima almát. A fedél alá tettem befőzőfóliát, aztán a forró lekvárral töltött üvegeket néhány percre fejre állítottam. Remélem tényleg eláll így, mert igyekeztem nem túl cukrosra csinálni.
Egy üvegnek nem zárt teljesen jól a teteje, és nem is lett teljesen tele, úgyhogy ez tegnap már kibontásra került, és a palacsintában végezte. :-) Nekem ízlett, ha szereted a fanyarabb lekvárokat akkor próbáld ki!
Maradt még néhány darab birs a bokron, ezt majd fordított arányban- sok alma kevesebb birs- szeretném megfőzni lekvárnak. Esetleg egy kis fahéjjal ? Na majd meglátom ...
Szóval így csináltam:
hozzávalók:
1,60 kg birs ( tisztán mérve)
40 dkg alma (tisztán mérve)
50 dkg cukor
elkészítés:
1, A gyümölcsöket megmostam, kicsumáztam ,héjastul összekockáztam
2, Kicsi vizet hozzáadva felfőztem
3, Amikor kicsit már szétesett a gyümölcs, hozzáadtam a cukrot és botmixerrel összeturmixoltam.
Visszatettem főni, kevergetve- hogy ne égjen le- főztem még egy darabig, aztán forrón az üvegekbe mertem
4,A fedél alá befőzőfóliát tettem, aztán lezárás után fejre fordítottam az üvegeket.
5, Száraz dunsztban hagytam kihűlni
Bevallom lekvárként még nem ettem, mert nem voltunk birsevő család. Olyan az íze, mint a sajt?
VálaszTörlésA sajtba nagyon sok cukrot tesznek, a lekvár hasonló ízű, de fanyarabb.(bár lehet bele több cukrot is tenni) Szerintem finom, amikor gyerek voltam , anyu vett mindig a "Nagymamama lekvárjából" birset, azt nagyon szerettem.
VálaszTörlés