2010. június 1., kedd

Rakott rizses egytál


Nagyon szeretek sütőben sült egytálételeket készíteni, szerintem közel ugyanannyit használom a sütőt mint a főző lapot. Ebben az ételben is benne van a köret , ami ezúttal rizs. Nem kell bele sem tejföl sem tejszín, így tejérzékenyek is fogyaszthatják. Eredetileg karajból készül, de talán jobb tarjából mert szaftosabb a hús, illetve én ezúttal a karajt csirkecombbal vegyítettem, pont azért mert karaj kicsit száraznak tűnt, és azt a család férfi tagjai nem szeretik. Azért finom, mert a rizs a sütés közben beszívja a paprika-paradicsom-hagyma ízét, sokkal finomabb mint egy szimpla párolt rizs.

Hozzávalók:

- személyenként 2-2 db szelet karaj szelet/tarja szelet/vagy csirke rész

- személyenként 1/2 csésze rizs (a legnagyobb bögrét használtam 3.5 dl)

- 2-3 piros kaliforniai paprika (a paprika méretétől függően, de ki kell vele bélelned a sütő tálat, úgyhogy inkább többet vegyél)

- 8-9 db paradicsom

- 3-4 nagy fej hagyma

- olaj

- só, bors, némi ételízesítő ( nem nagyon szeretek ételízesítőt használni, de ebbe szerintem kell, vagy a felöntővízben oldj fel egy leveskockát)


Elkészítés:

1. A húst előkészíted: megmosod, ha sertés hús akkor kiklopfolod, ha csirke akkor esetleg kicsontozod, vagy ha csirkecomb akkor kicsit bevágod a csont mellett. Sózod , borsozod, és némi olajon elősütöd. Aztán kiszeded és egy kicsit félreteszed.

2.A sütőtálat, vagy zománcos tepsit kiolajozod. Inkább nem túl magas, de nagy átmérőjű tálat válassz, mert a rizs így egyenletesebben puhul meg.

3. A tál aljára a félbe-negyedbe vágott piros, vastag húsú paprikákat beleteszed, a héjas oldalával lefelé. Kicsit ki lehet lapítani őket, az a lényeg , hogy nagy felületen ki legyen velük bélelve a tál. A paprikákat kicsit megsózod.

4. A paprikákba és melléjük szórod a rizst, megsózod kicsit, borsozod, és némi ételízesítővel is megszórod.( Én olyan rizst használok amit nem kell megmosni, ha mégis mosod akkor próbáld meg egyenletesen a tálba teríteni.)

5. A rizs tetejére jön 1-1,5 fej hagyma , fél karikákra vágva és 2-3 paradicsom szintén szeletelve.

6. Utána elrendezed a tetején egyenletesen a hússzeleteket, és ismét megpakolod hagyma és paradicsom szeletekkel. Némi só-bors mehet a tetejére is. Én rá szoktam locsolni a hús sütésnél maradt olajat is.

7. A száraz rizs miatt fel kell öntened vízzel, a rizs mennyiségének kétszeresével. Ezt bögrével kiméred és a tál oldalainál belecsurgatod, lefolyik alulra. (A víz mennyisége kicsit nehéz kérdés, mert a rizs fajtájától is függ. Ha tudod hogy amivel főzöl többet vagy kevesebbet igényel, akkor úgy használd, de vedd figyelembe hogy a zöldségek is eresztenek némi levet.Amúgy inkább ragadjon a rizs, mint hogy kemény maradjon...)

8. Lealufóliázod, vagy lefeded a tálat, és 190-200 fokon sütöd. Én nagy adagot csináltam, úgyhogy 2 óráig volt a sütőben alsó-felső sütéssel, kisebb adagnál hamarabb megvan. Kb. 1 óra múlva bontsd ki, és a tál közepén ellenőrizd a rizst ( a szélén puhul meg hamarabb, a közepe a kritikus). Ha még túl kemény akkor vissza kell tenni a sütőbe és ekkor önthetsz még bele némi meleg vizet, ha szükséges.

9. A vége felé, fordíts meg a húsokat, így a paradicsom-hagyma alulra kerül, a húsok másik oldalát viszont meg tudod picit pirítani.

10. Friss vegyes saláta, vagy tzatziki illik hozzá.





3 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik, kipróbálom, sőt az jutott eszembe, hogy a paprika, paradicsom, hagyma helyett/mellett lehet akármi más is, pl. cukkini, padlizsán, borsó, kukorica, gomba, bármi. Nagyon megihlettél, munka után be is vásárolok hozzá. :o)

    VálaszTörlés
  2. Igen, egy sor pirított gombát határozottan el tudok hozzá képzelni... Majd írd meg milyen lett! :-)

    VálaszTörlés
  3. Ezt tuti ki fogom próbálni. Már a recept olvasása közben összefutott a nyál a számban!
    Köszönjük a megosztást!
    Az előttem kommentelőkkel szintén egyetértek.

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...