2010. június 26., szombat

karalábés húsgombóc


Tulajdonképpen töltött karalábét szerettem volna főzni, ami az egyik kedvencem, de kicsit egyszerűsítettem rajta, mert sokszor nehéz eltalálni, hogy puha legyen a karalábé, a húsgombóc is megfőjön, de ne essen szét, meg amúgy sem értékeli túl sokra a család a nagy igyekezetemet. Szóval külön főttek meg a rizzsel kevert húsgombócok, a karalábéval együtt, amit egyszerűen csak felkockáztam. Az íze ugyanolyan, de kisgyerekes anyáknak való  kivitelezéssel. :-)

Hozzávalók:

- 50 dkg darált sertés hús

-1 csésze rizs

-2 fej hagyma

-2-3 karalábé

-olaj,  és liszt a rántáshoz, vagy kész rántás

- 2-3 kanál tejföl

-só, bors , piros paprika, granulált fokhagyma

-friss kapor


Elkészítés:

1. a rizst előfőztem egy kicsit, sóval-borssal ízesítve ésfélretettem hűlni

2.  a darált húst fűszereztem egy reszelt hagymával, sóval borssal, és egy kis piros fűszer paprikával.  Amikor már csak kézmeleg  volt a rizs azzal is összekevertem, és olajjal lazítottam rajta.

3. egy szélesebb lábasba kockáztam a karalábét, öntöttem hozzá vizet, tettem bele némi olajat, sóztam borsoztam,  granulált fokhagymát , és egy fej egészben hagyott hagymát is adtam hozzá majd elkezdtem főzni

4. amikor forrt már néhány perce, akkor a húsos masszából közepes gombócokat csináltam és beletettem a karalábés lébe,  friss összevágott kaporral együtt.

5. fedő alatt lassú tűzön főztem, óvatosan kevergetve, vagy inkább rázogatva , hogy egyenletesen főjenek a gombócok

6  ha a húsgombócok már puhák, akkor kiszedem egy külön edénybe, megkóstolom karalábét hogy elég puha -e. Én nem szeretem szétfőzni, de ha valakinek nem elég puha akkor még lehet ilyenkor tovább főzni.

7.  ha jó a karalábé akkor tejfölt összekeverek 2-3 kanál rántással, és ezzel sűrítem be a levét, teszek bele még egy kis fűszer paprikát, és még utánaízesítem ha szükséges. Gyakran kicsit szétmennek a gombócok, az is sűrít  rajta.

8.  a végén teszek még bele egy kis kaprot

7 megjegyzés:

  1. Nagyon egyfelé járt az agyunk, mert én tegnap karalábés csirkét főztem, párolt rizzsel :D

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Imadom a karalabet husgomboccal:)
    Nagyon koszonom a receptet es hogy eszembe juttattad!Amugy hasznos is "finom" is a blogod:-D, majd be-benezegetek. Puszi Tj(ke)

    VálaszTörlés
  4. Ezt meg én viszem Tőled :))) !
    Még sohasem csináltam semmit karalábéból , de ez nagyon teszik !
    Szép napot !

    VálaszTörlés
  5. Ma csináltam. Finom lett!!!!!

    Kaptam a szomszédomtól 2 darab kb 5kg-os karalábét Akkor kerestem a neten receptet
    Akkor találtam ezt a receptet.Vágtam a karalábéból kg fél kg-ot,és felhasználtam Egy pici változtatással Egy tojást tettem a gombócba A karalábét félig megfőztem beletettem a gombócokat,majd behabartam,nem szedtem ki ,és nem főt szét Szép és finom lett

    Tisztelettel Szabó Gyula

    VálaszTörlés
  6. Örülök, hogy sikerült és ízlett! :-)

    VálaszTörlés
  7. Sziasztok!
    Én ezt úgy készítem, hogy reszelem a karalábét, a lábasba alá szőlőlevelet teszek.Kapor helyett csomborral és kakukkfűvel fűszerezem és habarom.
    Így kicsit egzotikusabb, de így szeretjük

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...