2010. szeptember 13., hétfő

ghánai pörkölt




Már ezer éve akarok írni a ghánai pörköltről.... Miben különbözik a magyartól? Hát legfőképpen nincs benne fűszerpaprika, a színét a sok paradicsom adja. A húst pedig gyakran előfőzik, és úgy adják a szafthoz.
Amit gyakran használnak hozzá az a "Maggi Cube", ami hát nem egy egzotikus fűszer valljuk be, hanem sima leveskocka, de én még minden általam ismert ghánai konyhájában találtam belőle :-)

Egyébként nem tudom, mitől, de meggyőződésem, hogyha ghánai kéz kavargatja , akkor sokkal jobb lesz, legalábbis nekem nem mindig lesz tökéletes, de egy próbát talán megér . Szóval előre bocsátom, ha valaki hozzáértőbb nem ért egyet a recepttel, akkor biztosan neki van igaza.

hozzávalók:
 0,5 kg húshoz írom, de én általában dupla adagot csinálok

-0,5 kg csirke vagy pulykahús ( pulyka felsőcomb filéből nagyon finom !)
- 3 db hagyma
- 1 nagy sűrített paradicsom konzerv (lehetőleg Kecskeméti vagy Arany Fácán, vagy valamilyen jó olasz   20-22% -os, mert  a többi gyakran nagyon híg, csak a neve sűrített)
-olaj
-só, bors , bazsalikom, gyömbér, granulált fokhagyma, curry por, Erős Pista, 1db babérlevél
-1 húsleveskocka



elkészítés:

1. A húst szeleteled ha kell, és kevés vízzel felteszed főni. A vízbe kerül só, bors, bazsalikom, gyömbér, és egy kisebb fej hagyma felkockázva.

2. Egy másik lábasba teszel olajat, és ezen "sütni" kezded a paradicsom sűrítményt . Közepes lángon, hogy ne égjen oda, gyakran kavargatod. A cél hogy minél kevesebb víz maradjon benne,  de ne égjen nagyon oda -mint nekem tegnap :-). Érdemes teflonos edényt használni.  Egyébként ha picit leég az egyáltalán nem baj, mert amikor felöntöd majd vízzel akkor úgyis feloldódik, és szerintem pont ez az íz kell is bele. Adsz hozzá egy nagy fej hagymát szálasra vágva, és bőszen kavargatod tovább. 

3. Szóval ezt jó sokáig kavargálod, és amikor már eleged van belőle, illetve tényleg nem tudod leégetés nélkül tovább sütni,azt látod hogy a paradicsom már nagyon sűrű, és a színe is megváltozott akkor a nehezén már túl vagy.

4. Beleöntöd a közben majdnem megfőtt húst, levestől, fűszerestől. Összekavarod, és lassú tűzön puhára párolod. Ha nem elég sós megsózod, mehet bele még gyömbér, curry,  1 babérlevél, 1 leveskocka , és  ha szereted a csípőset akkor Erős Pista.

Lehet bele tenni nagyobb darabokra vágott sárgarépát, de ettem már zöldbabbabal is- persze ez már nem autentikus, hanem hazai változat :-)

5. Ha puha a hús, még egy kis adag szálasra vágott hagymát teszel  még bele, de ezzel már nem főzöd sokat, inkább roppanós maradjon. 

6. Rizs illik hozzá.

2 megjegyzés:

  1. nagyon finom lehet, szeretem a pörkölt szerű ételeket

    VálaszTörlés
  2. Ezt ki fogom próbálni! Finomnak tűnik,és nem nehéz megfőzni:))

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...