2010. május 17., hétfő

Kakaós kifli és a rántás



Konyha

Ma, mivel volt maradék csirkepörkölt, krumplifőzeléket csináltam hozzá. Hogy nem igazán ették meg a gyerekek az is megérne egy misét :-( , de inkább az jutott eszembe róla, hogy te szeretsz rántást csinálni? A múltkor beszéltem valakivel telefonon és éppen rántást sütött, és elhangzott az ismerős mondat a szájából: ÚÚÚÚGY UTÁLOK RÁNTÁST KEVERGETNI!!!!!
Szóval ha gyakran van rá szükséged, akkor csináld úgy mint én, egyszerre megcsinálok egy nagyobb adagot, közepes színűre barnítom, mert ez a legtöbb ételbe jó, aztán beteszem egy fedeles műanyag dobozba, és egy jó ideig elfelejthetem a tűzhely melletti ácsorgást.Spórolsz a gáz vagy villanyszámládon, a feleslegesen kidobott maradék rántáson, de főleg az idődből!
Állás közben fel szokott jönni az olaj a tetejére, de ezen a szépséghibán kívűl más baja nem lesz, szerintem 2 hónapig is simán eláll a hűtőben.Amikor használni akarod, akkor kiveszel belőle néhány kanállal, egy kis edényben vagy bögrében hozzáteszel a rántandó étel forró levéből, ezzel könnyen simára tudod kavarni.Ezután jöhet hozzá a tejszín, tejföl, paprika vagy bármi amit használni akarsz az ételhez. Ha valami olyan ételbe kell amihez sötétebb rántást használunk- pl. bableves- akkor kanalazd egy kis lábosba, tegyél hozzá még egy kis zsiradékot, pirítsd tovább egy kicsit, általában úgyis hagyma is kell még bele.

Készült még KAKAÓS KIFLI, amit már nagyobb siker övezett. Ez tulajdonképpen az Ibi kifli kicsit átalakítva. Az Ibi kiflinél sima és kakaós tészta van összecsavarva, de én csak sima tésztát csinálok, viszont azt megkenem puha vaj, cukor és kakópor keverékével, majd így csavarok belőle kifliket.
Én a fél adagot írom le, ha édesszájú a család akkor duplázd meg a mennyiségeket.

Hozzávalók: a tésztához:
50 dkg liszt,
1 kanál cukor
1 tojás
2 dl langyos tej
2 dkg élsztő vagy 1 cs. porélesztő
1 dl olaj

Elkészítés:
1.Az élesztőt felfuttatod a cukros tejben, vagy a porélesztőt összekevered a liszttel
2.Az összes hozzávalót összekevered egy tálban, aztán kézzel puha tésztává gyúrod.
3.Letakarod, fél óráig langyos helyen keleszted.
4.Négy kb. egyenlő darabra vágod, a darabokból gombócot gyúrsz,egyenként kör alakúra kinyújtod. Minden kört nyolc körcikkre vágsz, megkened az esetleges töltelékkel, és a vastagabb részétől a vékonyabb felé haladva felcsavarod, kicsit kifli formájúra hajlítod, sütőlemezre teszed.( ha dupla adadot csinálsz akkor természetesen nyolc gombócból dolgozz !)
5. Kb 180 fokon sütöd, amíg szép rózsaszín lesz a tetje is.


Töltelék: kakaós töltelék: 5 dkg vajat mikróban megpuhítasz,összekevered izlés
szerint cukorral és kakóporral

Csináltam már lekvárral is , szerintem lehet fahéjasan is, de előfordult hogy csak üresen sütöttem . Mivel a tészta önmagában nem édes, a recept szerint a végén cukorszirupba kell fogatni, még melegen, aztán hagyni kihűlni.

Cukorszirup: 1 dl kristáycukor, egy dl víz.( Dupla adagnál 2dl víz,2 dl cukor!) Összefőzöd, amíg látod hogy kicsit sűrűbb, buborékos lesz, aztán a frissen sült kifliket beleforgatod, és egy tálcára szétrakosgatod száradni.

Kert

Az időjárás októberi, így ma csak körbejártam, a mindent megrágó csigákból dobáltam át a kerítésen, felkötöztem néhány paradicsomot ami elhasalt a nagy széltől. A kiültetett uborkák szemmel láthatóan nem értik a helyzetet. A paprika palánták is csak kókadoznak, de legalább nem törte le őket a szél. Amúgy meg nem sírok, legalább minket nem telepítettek ki, és nem áll víz az utcán, és az a lényeg.

4 megjegyzés:

  1. Jól hangik, de annyira hiányzik nekem a kép, hiába én nagyon vizuális típus vagyok. :o)

    VálaszTörlés
  2. Jogos a kritika, sajnos a gépünk munkaeszköz a férjemnek, úgyhogy általában napközben nála van, de dolgozom a megoldáson... :-)

    VálaszTörlés
  3. Sikerült az utolsó 3 maradék kiflit lefotózni, és jópár nap után fel is tölteni...

    VálaszTörlés
  4. Köszi a rántásos tippet! Ezt megjegyzem!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...