
Ma volt az óvodai évzáró, erre készült egy gyerekkoromban gyakran készített sütemény, aminek az igazi nevét nem tudom. Anyukám csavart diósra, a szomszéd néni diós tekercsre emlékszik. Aki felismeri szóljon! Retro olyan szempontból is, hogy zsírral készül, úgyhogy a jobbérzésű reformkonyhakedvelők lapozzanak, vagy próbálkozzanak vajjal- margarinnal :-) És retro- mert anyukám itt van, és ő sütötte mint régen!
Hozzávalók
a tésztához:
50 dkg liszt
20 dkg zsír
3 evőkanál cukor
3 tojás sárgája
2 dkg élesztő/ vagy egy tasak instant élesztő
1/2 cs. sütőpor
1 csipet só
1/2 citrom reszelt héja
és annyi tej, hogy jól nyújtható legyen a tészta
a töltelékhez:
3 tojásfehérje
20 dkg darált dió
15 dkg porcukor
1 vaniliáscukor
1/2 citrom reszelt héja, és egy kcsi a levéből is
vegyes gyümölcs lekvár ( 1-1.5 40 dkg-os üveg)
Elkészítés:
1.A lisztet, cukrot, porélésztőt, sütőport, sót, citromhéjat összekevered, elmorzsolod a zsírral, és összegyúrod a tojássárgákkal, és némi tejjel, hogy könnyen nyújtható tésztát kapj. ( Ha rendes élesztőt használsz akkor kb. 1/2 dl cukros tejben felfuttatod és úgy adod a többihez.
2. A tésztát 3 egyenlő részre osztod.
3. A tojásfehérjéket habbá vered, majd hozzáadod a cukrot és a citromhéjat és azzal is habosítod még kicsit.
4. Kanállal lazán belekevered a darált diót. Egy sűrű diós krémet kapsz.( Nekünk kimaradt a töltelékből, úgyhogy szerintem kevesebb dió is elég lett volna, így viszont habcsók lett belőle.)
5. Az egyik tésztaadagot kb 4 mm vastagra téglalappá nyújtod. A hossza akkora legyen hogy keresztben beférjen a tepsibe!
6. Az egész felületét megkened lekvárral, majd a két széle felől feltekered a téglalap hosszabb oldalait, de úgy hogy középen kimaradjon egy kb 2-3 ujjnyi szabad terület.
7. Kivajazott tepsire teszed a tésztát, eligazgatod , és a középen kimaradt részt "feltöltöd" a diós habbal.
8.A másik két tésztarésszel ugyanígy jársz el, egymás mellé teszed őket így a 3 rudat egymás mellé helyezve, egyszerre tudod sütni.
9. Előmelegített sütőben,közepes lángon sütöd,( 180 celsius) amíg szép világos barna nem lesz a tészta. ( Kb 50 perc) Sajnos a tészta nekünk repedt kissé a bejglihez hasonlóan, de ezt megbocsátottuk neki, és mégis megettük :-) )
10. Ha kihűlt, a rudakra merőlegesen kb. 2 ujjnyi szeletekre vághatod.( Vagy ahogy jólesik. )

EZT RÉGEN ÚGY HÍVTÁK HOGY PÁVASZEM
VálaszTörlésKöszönöm, ezt nem tudtam!:-)
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésÖrülök, hogy megtaláltam a receptet. NÁLUNK SZEMÜVEGES SÜTEMÉNY NÉVEN FUTOTT.
Zita
Felénk MACSKASZEMNEK hívják!kinek mire hasonlít!Nagyon szeretem!!!
VálaszTörlésDe régóta szemezek én ezekkel a szemekkel :) Nagyon szeretném majd alkalomadtán megsütni és megkóstolni!
VálaszTörlés