Szeretem egyszerű módját választani a dolgok elintézésének. Lusta vagyok..? Meglehet. De manapság talán ez hasznos is lehet, időt , pénzt spórolhatok vele, egyikből sincs soha elég...
2010. május 27., csütörtök
Retro diós süti
Ma volt az óvodai évzáró, erre készült egy gyerekkoromban gyakran készített sütemény, aminek az igazi nevét nem tudom. Anyukám csavart diósra, a szomszéd néni diós tekercsre emlékszik. Aki felismeri szóljon! Retro olyan szempontból is, hogy zsírral készül, úgyhogy a jobbérzésű reformkonyhakedvelők lapozzanak, vagy próbálkozzanak vajjal- margarinnal :-) És retro- mert anyukám itt van, és ő sütötte mint régen!
Hozzávalók
a tésztához:
50 dkg liszt
20 dkg zsír
3 evőkanál cukor
3 tojás sárgája
2 dkg élesztő/ vagy egy tasak instant élesztő
1/2 cs. sütőpor
1 csipet só
1/2 citrom reszelt héja
és annyi tej, hogy jól nyújtható legyen a tészta
a töltelékhez:
3 tojásfehérje
20 dkg darált dió
15 dkg porcukor
1 vaniliáscukor
1/2 citrom reszelt héja, és egy kcsi a levéből is
vegyes gyümölcs lekvár ( 1-1.5 40 dkg-os üveg)
Elkészítés:
1.A lisztet, cukrot, porélésztőt, sütőport, sót, citromhéjat összekevered, elmorzsolod a zsírral, és összegyúrod a tojássárgákkal, és némi tejjel, hogy könnyen nyújtható tésztát kapj. ( Ha rendes élesztőt használsz akkor kb. 1/2 dl cukros tejben felfuttatod és úgy adod a többihez.
2. A tésztát 3 egyenlő részre osztod.
3. A tojásfehérjéket habbá vered, majd hozzáadod a cukrot és a citromhéjat és azzal is habosítod még kicsit.
4. Kanállal lazán belekevered a darált diót. Egy sűrű diós krémet kapsz.( Nekünk kimaradt a töltelékből, úgyhogy szerintem kevesebb dió is elég lett volna, így viszont habcsók lett belőle.)
5. Az egyik tésztaadagot kb 4 mm vastagra téglalappá nyújtod. A hossza akkora legyen hogy keresztben beférjen a tepsibe!
6. Az egész felületét megkened lekvárral, majd a két széle felől feltekered a téglalap hosszabb oldalait, de úgy hogy középen kimaradjon egy kb 2-3 ujjnyi szabad terület.
7. Kivajazott tepsire teszed a tésztát, eligazgatod , és a középen kimaradt részt "feltöltöd" a diós habbal.
8.A másik két tésztarésszel ugyanígy jársz el, egymás mellé teszed őket így a 3 rudat egymás mellé helyezve, egyszerre tudod sütni.
9. Előmelegített sütőben,közepes lángon sütöd,( 180 celsius) amíg szép világos barna nem lesz a tészta. ( Kb 50 perc) Sajnos a tészta nekünk repedt kissé a bejglihez hasonlóan, de ezt megbocsátottuk neki, és mégis megettük :-) )
10. Ha kihűlt, a rudakra merőlegesen kb. 2 ujjnyi szeletekre vághatod.( Vagy ahogy jólesik. )
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
EZT RÉGEN ÚGY HÍVTÁK HOGY PÁVASZEM
VálaszTörlésKöszönöm, ezt nem tudtam!:-)
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésÖrülök, hogy megtaláltam a receptet. NÁLUNK SZEMÜVEGES SÜTEMÉNY NÉVEN FUTOTT.
Zita
Felénk MACSKASZEMNEK hívják!kinek mire hasonlít!Nagyon szeretem!!!
VálaszTörlésDe régóta szemezek én ezekkel a szemekkel :) Nagyon szeretném majd alkalomadtán megsütni és megkóstolni!
VálaszTörlés