2010. december 3., péntek

fahéjas cukor- gasztroajándék 1.


A legegyszerűbbel kezdtem, fahéjas cukrot csináltam flat-cat ötlete alapján. Teába, kávéba tehető, szépen becsomagolva ötletes  ajándék lehet egy doboz teához mellékelve.

Nem volt itthon porcukor- szokás szerint- így megpróbáltam kristálycukorból, de így is teljesen jó lett. Nincsenek kicsi kiszúróim, így azt csináltam, hogy egy kör alakúval szúrtam ki,  aztán a körből ugyanezzel a kiszúróval csináltam egy hold és egy mandula alakú darabot. Így nem túl nagyok, és még jól is mutatnak. Csak egy próba adag készült - 10dkg cukorból -, de a sikeren felbuzdulva gyártok még.
Valakinél olvastam egy citromlével készülő változatot is, illetve az is eszembe jutott, hogy a férjem utálja a fahéjat, viszont szokott gyömbért tenni a teájába, tehát akár ilyen változat is készülhetne.

Hozzávalók:

-10 dkg cukor
-1 evőkanál víz
-fahéj ízlés szerint

Elkészítés:

1. a cukrot összekevertem a vízzel és a fahéjjal

2. egy tálcára sütőpapírt tettem, kb. 0,5 cm vastagon egyenletes rétegben rátettem a cukrot

3. óvatosan kiszúrtam a megfelelő formára, és  a süti kiszúró segítségével szétrakosgattam őket a tálcán ( ha kézzel megfogtam volna akkor szétesik, így csak ide -oda tologattam őket)

4. egy napot száradtak a tálcán, másnap már rendesen meg lehet fogni mint a kocka cukrot

6 megjegyzés:

  1. Nagyon jó ötlet!
    A citromosra ha ráakadsz azt is felteszed? Vagy esetleg gyömbérport is lehet kapni, azzal?

    VálaszTörlés
  2. Szerintem gyömbérporral minden további nélkül elkészíthető, ugyanazzal a módszerrel mint a fahéjas.
    A citromosnál arra lennék kiváncsi, hogy mennyire tartja meg a citromlé aromáját a megszáradt cukor. Bár lehetne belekeverni citromhéjat, vagy a lé mellé egy kis citromsavat is, akkor biztosan érezhető lenne a teában.
    Leírom, ha kipróbáltam.

    VálaszTörlés
  3. Én már ki is próbáltam köszi, igen gyömbérporral csináltam és víz helyett citromlével, nagyon jól sikerült, örültek neki a megajándékozottak, mert megígértem, hogy nem veszek semmit a húgomnak és anyunak, de nem is vettem, csináltam :o)

    VálaszTörlés
  4. Nekem is igyekeznem kellene , de még nem csináltam meg. Örülök, hogy jó lett!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...