2010. december 7., kedd

shepherd's pie

Már régóta nézegettem ennek az ételnek a receptjét, aztán nemrégen Ildinyónál láttam újra , és rájöttem, hogy nincs is benne semmi bonyolult,és nyugodtan el lehet rugaszkodni a klasszikus bárány húsból készült változattól.
Mivel csak sertés darált hús volt itthon - mint általában-  így ez került bele, ami az eredeti változatnak egyáltalán nem felel meg, de sebaj... A krumpli réteg vastagságát kicsit eltúloztam, de így még laktatósabb volt.
Kérdeztem a férjem,  hogy ízlett neki, de  nem nagyon dicsérte. Aztán amikor fotózni akartam  a "pitét", akkor láttam, hogy már csak egy kis saroknyi rejtőzik a tálban . Talán mégsem volt ehetetlen... A fotó viszont ennek megfelelően eléggé rossz lett :-) és az esti fények sem kedveztek neki...

A krumplipürét én is héjában főtt krumpliból csináltam, amivel szenvedtem egy kicsit, mert ugye a krumplinak illene melegnek maradnia ha össze akarom törni, de így nehéz volt hámozni és ráadásul csak a héj alól kerültek elő a rejtett hibái: ronda fekete és zöld foltok. Villára tűzve húztam le a héját, késsel kaszaboltam a hibás részeit, így persze jó darabos lett. Ennél az ételnél nem volt gond, miután megsült tényleg finom volt, de azt hiszem máskor maradok a az egyszerűbb módszernél.

Hozzávalók:

-1 fej hagyma, apróra vágva
-0,5 kg  darált hús ( sertés és marha , vagy keverve a kettő)
-3-4  sárgarépa,  kockákra vágva
- kb. 3 marék zöldborsó
-1 csokor petrezselyem, apróra vágva
-kb. 3 dl húsleves  vagy sima víz
-kakukkfű
-fokhagyma granulátum
-só, bors
- 1-2 dl száraz bor, de én nélküle csináltam

a krumplipüréhez:

- kb. 1,2 kg burgonya (héjában főtt)
- 2 tojás
- kb. 6 dkg vaj
- 1 kis dobozos tejföl
- kb. 2,5-3 dl tej
 -szerecsendió, só, bors

a  tetejére: reszelt sajt, de én nem tettem rá


Elkészítés:

1. A darált húst kevés olajon átpirítottam a hagymával, majd hozzáadtam a répa kockákat, azzal is pároltam kicsit

2. felöntöttem a húslevessel, fűszereztem,  fedő alatt puhára főztem, a vége felé hozzáadva a borsót és a
petrezselymet

3. a héjában főtt krumplit meghámoztam, összetörtem és  a többi hozzávalóval krumplipürét csináltam belőle

4. kiolajozott jénaiba alulra került a húsos keverék, rá a krumplipüré

5. közepes tűzön  kb. fél órát kell sütni. Vigyázz ne égjen meg a teteje, ha nagyon pirul akkor kapcsold le a hőlégkeverést, vagy tegyél egy aufóliát a krumplira.

6.tálalás előtt kicsit hagyd hűlni így könnyebben szeletelhető

2 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...