2010. december 30., csütörtök

lencseleves


Amint beköszönt a hideg, a lábam a bab, lencse és sárgaborsós zacskók felé visz a közértben. Eme rajongásomat sem osztja senki a családban, így egy személyes adagokat próbálok csinálni magamnak.

Előrebocsátom: azt sem tudom igazából milyenek kell lennie a lencse levesnek :-) Otthon soha nem készült, a hirtelen előkapott Horvát Ilona  meg eléggé egyszerűen azt javasolja: csináljuk ugyanúgy mint a zöldséges szárazbab levest. Szóval, így készült, nekem ízlett. Ami még megjegyzendő: ez az az étel,  ami szerintem jobb volt másnap, mint frissen, úgyhogy előre el lehet készíteni, szilveszterre vagy az újév első napjára!


Hozzávalók: ( kb. két személyre)

- 1/2 zacskó lencse
- 2 kisebb fej hagyma( az egyik egészben, a főzéshez, a másik apróra vágva a rántáshoz)
- 2 db répa
- 1 petrezselyemgyökér
- 1/2  paszternák- ez kihagyható, de nekem volt itthon, így beletettem
- némi füstölt  kolbász ( én csak néhány karikát tettem bele, az ízéért)
- rántás ( vagy olaj és liszt az elkészítéséhez)
- 1 kis doboz tejföl
- só, bors, babérlevél, granulált fokhagyma
- pirospaprika
-olaj

Elkészítés :

- a lencsét előző este hideg vízbe áztattam

- másnap  a karikára vágott zöldségeket olajon kicsit megpirítottam, hozzáadtam a lencsét az áztatóvízzel együtt, a kolbászkarikákat,   egy kis fej hagymát egészben,  fűszereztem, és lassú tűzön puhára főztem


- hagymás- pirospaprikás - tejfölös  rántással sűrítettem

- a tányérban még lehet hozzá tejfölt adni

2 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...