Polcz Alaine Főzzünk örömmel! című könyvéből való a recept (244. old), így ajánlom Ms. Poppy felhívására is . Egyszer írtam már erről a könyvről. Érdekes könyv, mert a szerzőjének eredetileg semmi köze nincs a gasztronómiához. Pszichológus révén szerintem ez az egyetlen szakácskönyve, a többi könyvében sokkal komolyabb dolgokkal, főleg a halálos betegségek és a halál eljövetelének feldolgozásával foglalkozott és neki köszönhetjük a Hospice alapítvány létrehozását is.
A másik érdekessége a könyvnek , hogy mennyiségeket nemigen találsz benne, inkább úgy írja le a recepteket mintha ahogy a szomszédasszonynak vagy a barátnődnek magyaráznád el hogyan főztél valamit. Törekszik az egyszerűségre, gyorsaságra és a takarékosságra, és sokat improvizál. ( tehát nekem találták ki... :-))
Erdélyi származása révén sok onnan eredő ételt is említ benne.
( Utána néztem kapható jelenleg is, csak máshogyan néz ki az új kiadás borítója.)
Hozzávalók:
-0,5 kg liszt
-15 dkg kristálycukor
-1 dl olvasztott méz
-15 dkg puha vaj vagy margarin
-1 tojás
-1 dl tejszín vagy tejföl
-1 csapott evőkanál szódabikarbóna
-fahéj, őrölt szegfűszeg, gyömbér por ízlés szerint
Elkészítés:
- a meglangyosított mézet a vajjal és cukorral habosra kevered
- hozzáadod a tojást, tejszínt majd a szódabikarbónás lisztet
- puha tésztává gyúrod, egy éjszakára beteszed a hűtőbe
-másnap kb. 0,5 -1,0 cm vastagságúra nyújtod, pogácsaszaggatóval kiszúrod
-a tetejére diót vagy mandulát tehetsz
-közepes lángon világosra sütöd ( mint minden mézes- nagyon gyorsan sül!)
Jaj de szeretem
VálaszTörlésNa ezt tuti megsütöm!
VálaszTörlésJól néz ki! Külön örülök neki! Alaine-nek van még egy szakácskönyve, amit a szingliknek írt.
VálaszTörlésSajnos avval nem vagyok megelégedve, pedig Alaine munkáját elismerem.
Hű de jó! Nagyon jó könyv, és szuper receptet választottál belőle! Örülök, hogy csatlakoztál.:)
VálaszTörlésVolt szerencsém élőben hallgatni az írót, nagy élmény volt.
Szia! Ha ez puha lesz akkor kipróbálom én is, eddig még csak kőkeményt sikerült produkálni ami húsvétig sem puhult meg.
VálaszTörléscsipike
Ez nekem puha szokott lenni,szerintem azért mert arányaiban nincs benne olyan sok méz. Viszont ha formázni szeretnéd, akkor ez nem lesz olyan szép mint a keményebb tészta, mert a sok szódabikarbóna miatt jobban "puffad".
VálaszTörlésMi megcsináltuk :) Nagy sikere volt, alig maradt belőle egy nap után. És tényleg puha nagyon!
VálaszTörlésDora, örülök hogy ízlett! :-)
VálaszTörlésJó, hogy eszembe juttattad, holnap meg is sütöm :)
VálaszTörlés