2011. március 23., szerda

tejfölös csirkepaprikás


Az örök kedvenc vasárnapi ebédem, mindenképpen nokedlivel...

Az elnevezés nálunk igazából csak paprikás csirke, a tejföl nélkül  pörköltnek hívjuk, de  úgy hiszem a tejfölös csirkepaprikás a hivatalos neve. Mindenesetre a gulyás és pörkölt után valószínűleg az a dobogós harmadik magyar étel, amit mindenkinek érdemes kipróbálnia. ( sőt azt hiszem az én listámon ez lenne az első...)

hozzávalók:

- 4 egész csirkecomb, vagy 8 cs. szárny, vagy bármilyen csontos csirkerész amit szeretsz
- 2-3 fej hagyma
- olaj vagy zsír
- piros fűszerpaprika, só, bors, némi fokhagyma granulátum
- nyáron  némi paradicsom -paprika, télen elvan enélkül is...
- 1 kis doboz  tejföl fele- vagy akár egy egész ha nagyon tejfölösen szereted
- 1 púpos kanál liszt
- kb. 1 dl tej (és  ha van egy kis csirkehúsleves)
- némi erős paprika ( szárított vagy darált)

elkészítés:

- 1. pörkölt alap készítés:(  a zsiradékon az apró kockákra vágott hagymát megdinsztelni- üvegesre párolni, a tűztől lehúzva megpaprikázni, némi vízzel felengedni)
- 2. mehet hozzá a csirke, a fűszerek, ha van akkor az apróra vágott paprika-paradicsom, és annyi víz, hogy nagyjából ellepje a húst)
-3. fedő alatt, lassú tűzön puhára főzni
-4. a húsdarabokat kiszedni egy tányérra, a pörkölt levét behabarni , a liszt , a tejföl , a tej és a csirkehúsleves keverékével. Némi erős paprikával fűszerezni, ha szereted.
-5. a csirkerészeket visszarakva, összeforralni, besűríteni a szaftot
-6. nokedlivel vagy más főtt tésztával tálalni

Egy kis tavasz a végére:

3 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...