Az örök kedvenc vasárnapi ebédem, mindenképpen nokedlivel...
Az elnevezés nálunk igazából csak paprikás csirke, a tejföl nélkül pörköltnek hívjuk, de úgy hiszem a tejfölös csirkepaprikás a hivatalos neve. Mindenesetre a gulyás és pörkölt után valószínűleg az a dobogós harmadik magyar étel, amit mindenkinek érdemes kipróbálnia. ( sőt azt hiszem az én listámon ez lenne az első...)
hozzávalók:
- 4 egész csirkecomb, vagy 8 cs. szárny, vagy bármilyen csontos csirkerész amit szeretsz
- 2-3 fej hagyma
- olaj vagy zsír
- piros fűszerpaprika, só, bors, némi fokhagyma granulátum
- nyáron némi paradicsom -paprika, télen elvan enélkül is...
- 1 kis doboz tejföl fele- vagy akár egy egész ha nagyon tejfölösen szereted
- 1 púpos kanál liszt
- kb. 1 dl tej (és ha van egy kis csirkehúsleves)
- némi erős paprika ( szárított vagy darált)
elkészítés:
- 1. pörkölt alap készítés:( a zsiradékon az apró kockákra vágott hagymát megdinsztelni- üvegesre párolni, a tűztől lehúzva megpaprikázni, némi vízzel felengedni)
- 2. mehet hozzá a csirke, a fűszerek, ha van akkor az apróra vágott paprika-paradicsom, és annyi víz, hogy nagyjából ellepje a húst)
-3. fedő alatt, lassú tűzön puhára főzni
-4. a húsdarabokat kiszedni egy tányérra, a pörkölt levét behabarni , a liszt , a tejföl , a tej és a csirkehúsleves keverékével. Némi erős paprikával fűszerezni, ha szereted.
-5. a csirkerészeket visszarakva, összeforralni, besűríteni a szaftot
-6. nokedlivel vagy más főtt tésztával tálalni
Egy kis tavasz a végére:
Tiszta éhes lettem a képtől! :o)
VálaszTörlésEgyik nagy kedvenc
VálaszTörlésHabarás nélkül is el lehet készíteni?
VálaszTörlés