2010. július 30., péntek

tiramisu torta




Előljáróban: közel egy hónapja nem jutottam intenet közelbe, így utólagosan elnézést kérek mindenkitől akinek nem reagáltam a megjegyzéseire. Most is csak előre időzítve teszek fel néhány receptet, aztán szeptembertől remélem újúlt erővel támadok! Amúgy rá kellett döbbennem, a tv-ről és rádióról különösebb szívfájdalom nélkül le tudnék mondani, az olvasás és a net viszont nagyon hiányozna!
Szülinapi tortát kellett készítenem , és mivel nálunk nem rajonganak sem a gyümölcsös , sem a csokis édességekért, ezért készült a tiramisu ízzel. Mivel dögmeleg volt, és főleg gyerekeknek készült , nem akartam az igazi nyers tojásos mascarpone krémet csinálni, így került bele a Hulala. A mascarpone helyett , -mint a sajttortánál- a Wise Lady féle házi krémsajtot használtam. Így felhasználva egy kicsit érződött rajta a tejföl savanykás íze, ami a sajtortánál a sütés miatt nem tűnt fel, bár az is lehetséges, hogy savanyúbb volt a tejföl amit használtam. Mindenesetre a torta elfogyott, úgyhogy annyira rossz nem lehetett… :-)

Hozzávalók

A tortalaphoz:

-15 dkg puha margarin
-12 dkg cukor
-1 nagy tojás- vagy 2 kicsi
-12 dkg liszt
-1/2 cs sütőpor
- kb 4 kanál tej
-1 púpos evőkanál kanál cukrozatlan kakaópor


A krémhez:

- 2 nagy tejfölből készült házi krémsajt vagy ½ kg mascarpone
- ½ liter cukrozott Hulala
- porcukor
- 1,5 dl tej+ 1,5 dl víz
- 2 kávéskanál neskávé
- ½ rumaroma
- kb ½ csomag babapiskóta
- cukrozatlan kakaópor

Elkészítés:

Valamiért nem megy nekem a piskóta sütés, úgyhogy inkább ezt a már bevált és eredetileg muffinsütéshez használt tésztát csináltam meg tortalapnak.

- tészta hozzávalóit összekevered a következő sorrendben:

1. margarin + cukor
2. tojások
3. sütőpor és kakaó
4. liszt és tej felváltva

A végén egy sűrű krémet kapsz.

- egy kb . 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelsz sütőpapírral, és beleteszed a tésztát.
- közepes lángon kb. 20 perc alatt készen van
- hagyod kihűlni, majd kiveszed a formából, és lapjában kettévágod


Krém:

- a Hulalát habbá vered , majd összekevered a krémsajttal, és néhány kanál porcukorral Nem tudok mennyiséget írni a cukorhoz, mert a mascarpone semleges, a házi krémsajt kicsit savanyúbb, úgyhogy ízlés szerint édesítd. (Ne felejts el némi krémet félretenni a díszítéshez- mint én )

Összeállítás:


- az én formám kicsit már viharvert, úgyhogy kibéleltem folpackkal, ha valamilyen teflonos formád van akkor ez szerintem nem szükséges.
- a tejből – vízből, a nescaféval csinálj egy erős tejeskávét, cukrozd meg, és,tedd bele a rumaromát, majd hagyd kihűlni

- a forma aljába teszed az egyik tortalapot
- a krém felét rákened
- a félbetört babapiskótákat megmártod a tejeskávéban és sugár alakban a krémre teszed Én csak egy sort tettem belőle, majd meghintettem cukrozatlan kakaóporral
- erre jöhet a krém másik fele, + kakaópor
- a tetejére tettem a tortalap másik felét, és ezt is meglocsoltam kicsit a maradék tejeskávéval
-1 éjszakát pihent a hűtőben, majd leszedtem a tortaforma kapcsos részét, és díszítettem

1 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...