Tulajdonképpen töltött karalábét szerettem volna főzni, ami az egyik kedvencem, de kicsit egyszerűsítettem rajta, mert sokszor nehéz eltalálni, hogy puha legyen a karalábé, a húsgombóc is megfőjön, de ne essen szét, meg amúgy sem értékeli túl sokra a család a nagy igyekezetemet. Szóval külön főttek meg a rizzsel kevert húsgombócok, a karalábéval együtt, amit egyszerűen csak felkockáztam. Az íze ugyanolyan, de kisgyerekes anyáknak való kivitelezéssel. :-)
Hozzávalók:
- 50 dkg darált sertés hús
-1 csésze rizs
-2 fej hagyma
-2-3 karalábé
-olaj, és liszt a rántáshoz, vagy kész rántás
- 2-3 kanál tejföl
-só, bors , piros paprika, granulált fokhagyma
-friss kapor
Elkészítés:
1. a rizst előfőztem egy kicsit, sóval-borssal ízesítve ésfélretettem hűlni
2. a darált húst fűszereztem egy reszelt hagymával, sóval borssal, és egy kis piros fűszer paprikával. Amikor már csak kézmeleg volt a rizs azzal is összekevertem, és olajjal lazítottam rajta.
3. egy szélesebb lábasba kockáztam a karalábét, öntöttem hozzá vizet, tettem bele némi olajat, sóztam borsoztam, granulált fokhagymát , és egy fej egészben hagyott hagymát is adtam hozzá majd elkezdtem főzni
4. amikor forrt már néhány perce, akkor a húsos masszából közepes gombócokat csináltam és beletettem a karalábés lébe, friss összevágott kaporral együtt.
5. fedő alatt lassú tűzön főztem, óvatosan kevergetve, vagy inkább rázogatva , hogy egyenletesen főjenek a gombócok
6 ha a húsgombócok már puhák, akkor kiszedem egy külön edénybe, megkóstolom karalábét hogy elég puha -e. Én nem szeretem szétfőzni, de ha valakinek nem elég puha akkor még lehet ilyenkor tovább főzni.
7. ha jó a karalábé akkor tejfölt összekeverek 2-3 kanál rántással, és ezzel sűrítem be a levét, teszek bele még egy kis fűszer paprikát, és még utánaízesítem ha szükséges. Gyakran kicsit szétmennek a gombócok, az is sűrít rajta.
8. a végén teszek még bele egy kis kaprot
Nagyon egyfelé járt az agyunk, mert én tegnap karalábés csirkét főztem, párolt rizzsel :D
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésImadom a karalabet husgomboccal:)
VálaszTörlésNagyon koszonom a receptet es hogy eszembe juttattad!Amugy hasznos is "finom" is a blogod:-D, majd be-benezegetek. Puszi Tj(ke)
Ezt meg én viszem Tőled :))) !
VálaszTörlésMég sohasem csináltam semmit karalábéból , de ez nagyon teszik !
Szép napot !
Ma csináltam. Finom lett!!!!!
VálaszTörlésKaptam a szomszédomtól 2 darab kb 5kg-os karalábét Akkor kerestem a neten receptet
Akkor találtam ezt a receptet.Vágtam a karalábéból kg fél kg-ot,és felhasználtam Egy pici változtatással Egy tojást tettem a gombócba A karalábét félig megfőztem beletettem a gombócokat,majd behabartam,nem szedtem ki ,és nem főt szét Szép és finom lett
Tisztelettel Szabó Gyula
Örülök, hogy sikerült és ízlett! :-)
VálaszTörlésSziasztok!
VálaszTörlésÉn ezt úgy készítem, hogy reszelem a karalábét, a lábasba alá szőlőlevelet teszek.Kapor helyett csomborral és kakukkfűvel fűszerezem és habarom.
Így kicsit egzotikusabb, de így szeretjük